curățați bine urechea

Igiena urechii este o parte importantă a vieții de zi cu zi a oricărei persoane. Dar nu toată lumea știe să-și curețe corect urechile. Conform unui stereotip comun, curățarea urechilor se face cu tampoane de bumbac, care, de fapt, sunt departe de a fi sigure pentru canalul urechii, deoarece îl pot răni. Cum să vă curățați corect urechile fără bețișoare, vă vom spune în acest articol.

Ceara este o secreție lubrifiantă produsă de glandele sudoripare din canalul auditiv extern. Ceara de urechi conține enzime și acizi grași, deci are proprietăți antibacteriene și antifungice.

În plus, sulful îndeplinește și alte funcții:

împiedică pătrunderea prafului, a particulelor străine și a apei în canalul auditiv extern;
hidratează epiderma canalului auditiv extern;
susține funcționarea sistemului de conducere a sunetului (undele sonore care trec prin canalul urechii sunt amplificate).
De obicei, ceara are o consistență vâscoasă. Dacă în urechi apare sulf lichid, trebuie să consultați un medic otolaringolog, deoarece aceasta poate indica dermatită cronică și colesterol crescut în sânge.

Culoarea cerii poate varia de la galben deschis la maro închis. Apariția sulfului negru în ureche poate indica atât pătrunderea prafului sau murdăriei în urechi, cât și dezvoltarea unei infecții fungice. Ceara pătată de sânge poate fi un semn al unui timpan perforat.

2
Urechile trebuie curățate?
Urechile trebuie curățate, deoarece urechile murdare, unde se acumulează praful, pot duce la formarea de dopuri de ceară și probleme de auz. Pentru a nu deteriora canalul urechii și pentru a nu-i aduce o infecție, procedura de curățare a urechii trebuie efectuată cu atenție și corect.

3
Cum curățați urechile de sulf?
Uneltele speciale pentru curățarea urechilor (detergenți pentru urechi, spatule, bețișoare) pot fi folosite doar de un medic otolaringolog. Ar trebui să vă înscrieți la o consultație cu un otolaringolog dacă urechea continuă să vă doară, deoarece durerea cronică a urechii poate indica o acumulare excesivă de secreții ale glandelor sulfurice, iar apoi medicul vă va ajuta să îndepărtați dopul sulfuric. Dacă aveți simptome precum congestie persistentă a urechii și cruste ale urechii, ar trebui să consultați și un medic.

Vă puteți curăța urechile acasă cu săpun. Pentru a vă spăla ceara din urechi, trebuie să urmați patru pași simpli.